Blistavo i strašno je knjiga sjećanja na djetinjstvo provedeno u Sarajevu, Skadru i Prizrenu, u godinama pred početak Drugog svjetskog rata do 1954. Uspomene Bekima Fehmiua čitaju se kao dokumentarni roman.

Ovom knjigom čuveni jugoslovenski glumac vratio se u javni život posle dugogodišnjeg odsustvovanja. Povukao se iz javnosti u znak protesta protiv antialbanske propagande i širenja mržnje prema Albancima. Poslije 14 godina koje su obilježili rat i mržnja, odlučio je da se vrati publici.

***

Druga knjiga govori o njegovoj uspješnoj glumačkoj karijeri u bivšoj Jugoslaviji i svijetu, njegovom glumačkom razvoju i internacionalnoj karijeri i njegovom doživljaju raspada Jugoslavije.

U nastavku memoara Bekim Fehmiu pisao je o vremenima kada je igrao čitav niz uloga koje su promijenile istoriju naše kinematografije i ostavile zapažen trag i u svjetskim umjetničkim tokovima.

On govori i o svojim prvim koracima u pozorištu u Prištini, o beogradskoj pozorišnoj akademiji, zatim o JDP-u, Ateljeu 212, Kino klubu Beograd, radu sa rediteljem Aleksandrom Petrovićem, o prvom ugovoru sa Dinom de Laurentisom, o filmu Deps, u produkciji Branka Lustiga…

Drugi dio memoara Fehmiu je posvetio i svojim sestrama, braći i sinovima Uliksu i Hedonu kao i suprugi Branki Petrić.

O autoru

Bekim Fehmiu (Sarajevo, 1. juli 1936. – Beograd, 15. juli 2010.) bio je srbijanski i jugoslavenski pozorišni i filmski glumac porijeklom Albanac s Kosova. Bekim Fehmiu se pojavio u 41. filmu snimljenom od 1953. do 1998. godine. Bio je prvi kosovski Albanac pozorišni i filmski glumac, koji je nastupao i snimao širom bivše Jugoslavije. Imao je niz uloga koje su promijenile povijest kinematografije Jugoslavije i ostavio je trag svojim snimanjima u inozemstvu. Njegove uloge su zapažene u filmovima: Specijalno vaspitanje, Skupljači perja, The Odyssey (poznat kao The Adventures of Ulysses), Black Sunday, Hot years, The Deserter i Roj.

Nakon uloge odigrane na romskom jeziku u filmu “Skupljači perja”, bio je tražen od strane stranih redatelja, uključujući i američke.

U 2001. godini, u izdanju Samizdat B92, objavljena je knjiga memoara Bekima Fehmiu s naslovom Blistavo i strašno, koja opisuje njegov život od rođenja 1936. godine u Sarajevu, sve do 1955. godine kada se pridružio prištinskom pozorištu.

Objavi ovu vijest na svom profilu