Izvor: Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke

Nagrada Fondacije “Kemal Bakaršić” dodijeljena je u ponedjeljak, 24.04.2017. godine, na 29. međunarodnom sajmu knjiga u Sarajevu, laureatima Narcisu Saračeviću, magistru književnohistorijskih nauka i voditelju Službe za informacijsku djelatnost u Biblioteci Sarajeva i Emini Adilović, studentici treće godine Odsjeka za komparativnu književnost i bibliotekarstvo Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Ovoj svečanosti prisustvovala je i savjetnica federalne ministrice obrazovanja i nauke Sanela Kuko, pozdravivši prisutne u ime Ministarstva i ministrice prof.dr. Elvire Dilberović.

Čestitajući nositeljima ovogodišnjih nagrada, odnosno stipendija za razvoj bibliotekarstva, Kuko je naglasila da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke kroz svoje programe podržava bibliotečku i izdavačku djelatnost u Federaciji BiH.

„Trudimo se dati svoj doprinos kako bi kvalitetna naučna djela bila dostupna čitateljima, jer ono što otkupimo od izdavača na kraju dodjeljujemo bibliotekama javnih visokoškolskih ustanova. Također, sedmu godinu zaredom podržavamo rad Fondacije „Kemal Bakaršić“ i raduje nas da su i ovogodišnji laureati ozbiljni promotori svoje profesije, ali i bh.kulture kroz svoj rad“, kazala je Kuko.

Bibliotekar Javne ustanove Biblioteka Sarajeva Narcis Saračević istaknuo je da nagrada za njega predstavlja veliku čast, ali i odgovornost da se u budućem angažmanu posveti propagiranju kulture čitanja te uvođenju novih tehnologija.

Studentica Emina Adilović kazala je da nagradu doživljava kao svjedočanstvo svih aktivnosti u posljednjih sedam godina te dokaz njenog zalaganja.

Inače, profesor Kemal Bakaršić bio je istaknuti stručnjak iz oblasti bibliotekarstva i informacijskih nauka, koji je u svom dugogodišnjem naučnom i akademskom radu, osim na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, svoje znanje prenosio studentima različitih usmjerenja u BiH i svijetu.

Objavi ovu vijest na svom profilu