Za sve ljubitelje stripa i one koji žele nešto više čuti o devetoj umjetnosti, JU Biblioteka Sarajeva je od 18. do 20. jula organizirala besplatnu trodnevnu interaktivnu radionicu stripa.

Radionica se održavala u terminu od 10:00 do 12:00 sati, u odjeljenju Mak (Alipašina 6a), a učesnici su imali priliku družiti se i učiti od crtača čuvenog Marvel Comics-a, Enisa Čišića, umjetnika, profesora vizuelnih umjetnosti i autora više zapaženih uradaka poput Sa:bota i stripa “Tajna Nikole Tesle“.  Zbog velikog interesa, naročito mlađih generacija, JU Biblioteka Sarajeva u budućnosti ima u planu realizirati još ovakvih i sličnih sadržaja kako bi i na taj način privukla ovu populaciju korisnika. Ovo je svojevrstan poziv i svim drugim entuzijastima, kreativcima, zaljubljenicima u književnost i druge umjetnosti, da posjete jedno od šesnaest pozajmnih odjeljenja Biblioteke Sarajeva i pokušamo zajedno kreirati nove sadržaje, te da na taj način radimo na izgradnji i obogaćivanju kulturne i urbane scene našeg grada.

Obraćajući se ovoj ciljnoj grupi, JU Biblioteka Sarajeva je otvorila dvije bogate stripoteke, i to u odjeljenjima Mak (Alipašina 6a) i Dobrinja (Omladinskih radnih brigada 2).

 

GOST PREDAVAČ: Enis Čišić

Kratka biografija: Rođen 1980. godine u Sarajevu gdje je završio Akademiju likovnih umjetnosti. Angažiran je kao strip crtač, ilustrator i 3D animator. Autor je mnogobrojnih cover ilustracija za domaće i inostrane muzičare kao i veliki broj stripova i ilustracija objavljenih u regiji i u svijetu. Ono što ga čini prepoznatljivim je njegov rad za izdavačku kuću Marvel Comics gdje je imao priliku raditi na likovima poput IronMana, Spidermana, Kapetana Amerike, Hulka, te Nick Furija. Osim toga autor je i Sa:bota, stripa “Tajna Nikole Tesle”, izložbe “Frames”, te covera za Billainov “Colossus EP” i spota za pjesmu “Aim” Basheskie & Edwarda EQ. Trenutno radi kao profesor vizuelnih umjetnosti na Američkom univerzitetu u Sarajevu.

 

Objavi ovu vijest na svom profilu