Krajem aprila objavljeni su rezultati konkursa za projekte kulturne saradnje u sklopu programa Kreativna Evropa za 2017. godinu na kom su bosanskohercegovačke kulturne organizacije zabilježile značajan uspjeh. Ove godine BiH je imala rekordan broj aplikacija – ukupno 27, dok je šest bosanskohercegovačkih organizacija dobilo finansijsku podršku iz programa Kreativna Evropa u ukupnom iznosu od 173.535,09 EUR. Podržane su organizacije iz Sarajeva, Tuzle i Čapljine (Udruženje “Urban”, Sarajevo (dva projekta), “Akademija”, Čapljina, Udruženje “Tuzlanska Amica”, Fondacija za zastupanje građanskih interesa, Sarajevo i JU “Biblioteka Sarajeva”, Sarajevo). O važnosti ovog uspjeha govori i činjenica da su bosanskohercegovačke organizacije na ovom konkursu obezbjedile više finansijskih sredstava za svoje aktivnosti iz programa Kreativna Evropa od organizacija iz Češke, Danske, Mađarske, Islanda, Litvanije, Luksemburga, Latvije, Malte, Norveške, Crne Gore, Makedonije, Slovačke i Ukrajine.

JU Biblioteka Sarajeva će tako u naredne dvije godine biti partner na projektu Gender Identity: Chiold Readers and Library Collections, koji je na konkursu dobio finansijsku podršku u iznosu od 188.124,00 €. Vodeći partner je ALMA MATER STUDIORUM – UNIVERSTITA DI BOLOGNA, a pored BIBLIOTEKE SARAJEVA u projektu su još i DUBLIN CITY UNIVERSITY, REGIONAL LIBRARY “PETKO RACHEV SLAVIEKOV”, UNIVERSIDAD DE VIGO i UNIVERSITY PARIS 13.  

Tim povodom je u ponedjeljak, 10. jula 2017. godine, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, prezentiran rad Deska Kreativna Evropa, kao i rad organizacija koje su dobile potporu.

Objavi ovu vijest na svom profilu