Prvi Sajam izdavača Bosne i Hercegovine – “Knjige u nišanima” bit će upriličen u Sarajevu od 25. do 29. novembra, kada će svoju produkciju predstaviti 11 izdavača iz BiH. Ovaj sajam, koji zajednički organiziraju Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo i Zajednica izdavača/nakladnika u BiH, uz pomoć i uz podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, organizira se u vremenu kada je bh. izdavaštvo suočeno s brojnim problemima. U BiH se godišnje izda oko 300 naslova, dok samo jedan izdavač iz Srbije godišnje objavljuje 350 naslova.

U niše nekadašnje sefardske sinagoge, prostorije Bosanskog kulturnog centra, svoje knjige smjestit će 11 vodećih bh. izdavača koji čine oko 80 posto ukupne bh. izdavačke produkcije.

Direktor Centra za kulturu Edin Kukavica nazvao je ovaj sajam praznikom knjige, praznikom izdavaštva te praznikom kulture čitanja, kazavši da je namjera vratiti dignitet knjizi, izdavaštvu te domaćim autorima.

– U sadašnje vrijeme kada se organiziraju štrajkovi, a u okruženju se govori o avionima, govoriti o knjizi i raditi na podizanju kulture čitanja i razvoju čitalačke publike predstavlja poduhvat koji se graniči sa utopijom – mišljenja je Kukavica.

Ministar kulture i sporta KS Mirvad Kurić iznio je podatak da je KS u budžetu za 2018. godinu predvidio 150.000 KM za izdavaštvo s ciljem da se pomogne izdavačima, a samim tim i autorima i sve to urađeno je da se ojača segment knjige i izdavaštva.

Predsjednik Skupštine Zajednice izdavača/nakladnika BiH Dragan Marković najavio je da će na dan otvaranja ovog sajma biti dodijeljena donacija bh. izdavača za četiri biblioteke u BiH, što je iznos od oko 8.600 dolara, koji je svake godine na raspolaganju.

Marković je još najavio da će biti organiziran i susret predstavnika bh. izdavača i biblioteka jer je ocjenjeno da nešto u tom odnosu nije najbolje te će ovo biti prilika da se napravi platforma i okvir gdje bi se rješavala otvorena pitanja, a sve s ciljem unapređenja pozicije bh. knjige u bibliotekama.

U okviru ovogodišnjeg sajma izdavača posjetiteljima će biti ponuđen bogat program, kada će biti upriličeno predstavljanje autora, promocija knjiga, čitanje knjiga, javni razgovori i radionice, a gosti sajma bit će autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari i dizajneri.

Naziv sajma je simboličan, budući da je niša jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti.

FENA

 

Objavi ovu vijest na svom profilu