Filmskim stilom, Mustafa Mastur istražuje puls svakodnevnog života u jednoj stambenoj zgradi u Teheranu, metafizičkom megalopolisu u kojem su zbijene nerazriješene protivrječnosti cijelog društva.

Brojni stanovi nebodera, neki skučeni kao ćelije, drugi sjajni od isprazne raskoši poput života njihovih vlasnika, postaju pozornica a čitatelj posmatrač tog razbijenog svijeta u kojem se urušavaju temelji svih uvjerenja.

Uprkos stalnim vjerskim referencama, Masturovi protagonisti žrtve su apsolutnog nedostatka pouzdanosti, bačeni u haos života do tačke koja se približava rubu ludila.

Stranicu za stranicom čitatelj biva uvučen u vrtlog u kojem se Mohsen, Mohammad, Hamed, Susan, Nozar, Malol, Bandar i ostale tjeskobne monade ovog mikrokozmosa, koji simbolizira Iran, koprcaju frenetično u potrazi za srećom.

“Svijet ovaj za mene vrijedi manje nego svinjska kost u leproznoj ruci.”

Ali ibn Ebi Talib

O autoru
Mustafa Mastur (Ahvaz, 1964) jedan je od najčitanijih savremenih iranskih pisaca. U književnim krugovima poznat je kao iranski prevoditelj djela Raymonda Carvera, i njegova prva zbirka kratkih priča pisana je u Carverovom maniru. Objavljivanjem romana Poljubi Boga od mene dolazi u središte interesovanja književne publike i kritike. Novela Svinjske kosti i leprozne ruke prevedena je, između ostalih, na engleski, ruski, turski, italijanski jezik.

 

Objavi ovu vijest na svom profilu