Dnevni Avaz
08.01.2018. g.
Autor: I. BANDIĆ

Biblioteka Sarajeva obilježila je lani 70. godišnjicu postojanja. Kako bi se privukli novi te zadržali postojeći korisnici, u nekom od 16 odjeljenja te dvije specijalizirane čitaonice često se realiziraju brojni događaji, naprimjer interaktivne radionice te škole za mlađe, ali i za starije sugrađane.

Promotivne aktivnosti

Mladi često posjećuju pozajmna odjeljenja. U centralnoj čitaonici u Mis Irbinoj ulici može se koristiti i referentna građa za pripremu ispita – ističe Amela Đelilović-Malešević, voditeljica Službe za rad s korisnicima bibliotečkih usluga, te dodaje kako su promotivne aktivnosti rezultirale blagim porastom novih članova.

Ponosni su što imaju najviše licenciranih bibliotekara u državi, a uvođenjem online bibliografskog sistema COBISS 3 zaposlenicima je olakšan posao. Godišnja članarina za pozajmna odjeljenja iznosi 15 KM, za njemačku čitaonicu 20 KM, a u američkom kutku u Radićevoj ulici je besplatno. Iako je mjesečna članarina za dječiju čitaonicu u Radićevoj od 50 KM veliki izdatak za mnoge roditelje, za najmlađe se često osmišljavaju i besplatni projekti, male škole i radionice.

Zimski raspust

U toku je projekt “Zimski raspust”, koji traje do 31. januara. Kroz besplatne edukativne radionice, filmske projekcije te pričaonice cilj je da djeca provedu slobodno vrijeme u biblioteci na kreativan i zabavan način. Programi se odvijaju u prostorijama u Hadžićima, na Dobrinji, Otoci, Alipašinom Polju te u Radićevoj i Alipašinoj ulici.

Knjiga vraćena nakon 25 godina!

Iako ljubazni zaposlenici često podsjećaju korisnike da na vrijeme vrate posuđene knjige, u centralnom odjeljenju prošlog mjeseca desila se neobična situacija. Knjiga “Nacije i države”, čiji je autor Hju Siton-Votson (Hugh Seton-Watson), posuđena je još prije rata, a nakon više od 25 godina u dijaspori, poštom je stigla kući. Objava na stranici odjeljenja Biblioteke na Facebooku dobila je lajkove, ali i šaljivi komentar sa pitanjem kolika će biti kazna.

“BookCrossing” i “biblioterapija”

Globalni projekt “BookCrossing” dostupan je od sredine prošle godine i na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu. Putnici na dva štanda BGS-a besplatno mogu uzeti strane, ali i domaće knjige, za čitanje u avionu, koje mogu ostaviti već na sljedećem aerodromu na koji slete. Inicijalne knjige u ovom projektu poklon su zaposlenika, poručuju iz BGS-a te dodaju kako se ovaj fond dugoročno samostalno održava i obnavlja.
U saradnji s Gerontološkim i centrima za zdravo starenje, pokrenuta je “biblioterapija”, a bibliotekari ili psiholozi kroz razgovor te čitanje pomažu starijima u liječenju demencije i depresije. Program je naišao na dobar prijem.

Objavi ovu vijest na svom profilu