Krenuvši od No East. No West okvira, kao ključnog festivalskog određenja kakvim ga je postavio prvi kurator i suosnivač Bookstana Aleksandar Hemon, nastojali/e smo kreirati prostor između Istoka i Zapada, svjesni/e da jedno bez drugoga ne može egzistirati, da granice mogu biti geografske, ali da one suštinske, među autorima i autorstvom, ne postoje. Na tom tragu, tokom drugog festivalskog izdanja preispitivali smo fluidne identitete i specifične dinamike kreirane unutar stvaralačkih procesa koji podrazumijevaju poziciju izmještenosti autora/ica koji/e su najčešće rođeni/e u jednoj zemlji, odrasli/e u drugoj, a svoj književni i lični put definisali u trećoj, van maternjeg jezika i zavičaja.
Tokom trećeg izdanja Bookstana, naša centralna tema biće Borders and Boundaries / Granice i ograničenja, nju je definisao Geert Mak, ovogodišnji Bookstanov kurator.

Geert Mak jedan je od najznačajnijih holandskih i evropskih novinara i pisaca. Iz njegovog bogatog angažmana treba posebno istaći nepristrano tumačenje evropske istorije. Čitalačka publika najčešće ga prepoznaje po međunarodnom bestseleru U Evropi: Putovanje dvadesetim vijekom. Osim što je veliki poznavatelj evropskih prilika, Geert Mak je itekako upoznat sa bosanskohercegovačkim i regionalnim, čest je sarajevski gost i dugogodišnji Buybookov autor. Uz učešće holandskih i belgijskih autora/ica po njegovom izboru, koje predstavljaju Holandska i Flamanska fondacija za književnost i festivalskih gostiju i gošći iz Bosne i Hercegovine, regije i svijeta, kroz individualna predstavljanja i zajedničke diskusije, razgovaraćemo o ulozi granica i ograničenja u kulturi, književnosti i politici. Jedno od ključnih pitanja na koje ćemo tokom Bookstana pokušati pronaći odgovor je pitanje uslovljenosti ličnog identiteta kolektivnom prošlošću, razlikama među narodima i zajedničkim iskustvima.

Nostalgija, koju nužno ne vežemo za jugonostalgiju, biće takođe jedna od tema centralnog Bookstanovog programa. O tome koliko nam je bilo bolje u vremenu koje je prošlo, bez obzira na to iz kojeg konteksta dolazimo, te koliko prošlost definiše svaki oblik ličnog narativa, još jedno je od pitanja koje tokom Bookstana otvaramo.

Balkanska ruta, granice koje smo postavili/e, solidarnost sa sirijskim izbjeglicama kao dio moralne odgovornosti jedna je od tematskih podcjelina Bookstana. Njom je protkano i vizuelno rješenje festivala koje je predstavio grafički dizajner Bojan Hadžihalilović, kreativni direktor Agencije Fabrika.

Frank Westerman, David Mitchell, Chris Keulemans, Eric Faye, Femke Halsema i Griet Op de Beeck samo su neki od festivalskih gostiju i gošći koji/e će govoriti o tome koliko književnici/e mogu doprinijeti razmišljanju i djelovanju izvan vlastitih granica.

O snazi književnosti i mogućnostima kreiranja drugačijih perspektiva zahvaljujući njoj, osim sa internacionalnim gostima i gošćama, razgovaraćemo i sa onima koji dijele iskustvo odrastanja unutar iste geografije, a danas djeluju van granica domovine, najčešće i van maternjeg jezika. Među njima su, između ostalih, Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Aleksandar Hemon…

U želji da predstavimo domaće i regionalno autorstvo i izdavaštvo, Bookstan će i ovoga puta ugostiti brojne izdavače, autore i autorice, te predstaviti nove knjige Faruka Šehića, Zlatka Topčića, Selvedina Avdića, Olje Runjić, Dževada Karahasana, Tanje Stupar Trifunović, Senke Marić, Damira Pilića, Emira Imamovića…

U svojstvu moderatora/ica i ove godine naći će se brojni/e teoretičari/ke književnosti, među njima svakako i John Freeman, suosnivač Bookstana i jedan od najboljih poznavatelja savremene svjetske književnosti, koji će ovom prilikom predstaviti dvije autorice.

Freeman će biti i jedan od predavača na Bookstanovoj edukativno-kritičkoj radionici pod nazivom Kako čitati pisca? Edukacijska festivalska platforma koju treću godinu organizujemo zahvaljujući podršci Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina realizovaće se uz angažman brojnih domaćih i međunarodnih predavača te uz mentorstvo Krune Lokotara, jednog od najznačajnijih regionalnih urednika u izdavaštvu.

Održavanje festivala i njegovog neprofitnog djelovanja omogućila je podrška Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Fondacija za izdavaštvo te Općina Centar. Programe Bookstana podržali su Fond otvoreno društvo BiH, Ambasada Holandije, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Holandska fondacija za književnost, Flamanska fondacija za književnost, Goethe Institut i Mreža Traduki. Institucionalni partner festivala je Akademija likovnih umjetnosti. Zvanični hotel festivala je Hotel Bosnia. Medijski pokrovitelji festivala su Radio-televizija Federacije Bosne i Hercegovine, Al Jazeera Balkans, Oslobođenje, Radio Sarajevo / radiosarajevo.ba i Behar. Bookstan se zahvaljuje partnerima te svim medijima koji nam godinama pružaju podršku.

 

PROGRAM FESTIVALA

 

BUYBOOK

Objavi ovu vijest na svom profilu