U Multimedijalnom centru Mak održana je promocija knjige Iskoraci u prevenciji ovisnosti prof. dr Ismeta Dizdarevića. Svečanost su otvorili Tina Tolić i Kristijan Bavrka izvedbom pjesme Da sam ja neko uz pratnju gitare. 

Program je, u ugodnoj atmosferi i podršci volontera, saradnika i prijatelja vodila zamjenica predsjednika Upravnog odbora NARKO-NE-a Sanja Horvat, a kao uvodnu riječ predstavila je koncept knjige, rad i razvoj Udruženja NARKO-NE.

Podsjetimo se, Udruženje je zvanično počelo s radom 2002. uz podršku organizacije Kruh svetog Ante na inicijativu osnivačice i bivše izvršne direktorice sestre Magdalene Schildknecht, a i tad kao i danas u fokusu ima opisivanje razvoja uz fokus na odrastanju. Danas, NARKO-NE broji oko 180 volontera i još uvijek radi punom parom, a profesor je opisao razvoj istoga, kao i sam koncept prevencije ovisnosti na području BiH u proteklih 12 godina.

Riječ zatim preuzima fra Stipan Radić, predsjednik Upravnog odbora, spominjući početne faze osnivanja NARKO-NE-a u malom sobičku, metaforički ga opisujući kao malo ljekovito sjeme iz kojeg je izašlo i nastavlja da se grana – stablo Udruženja, koje je sestra Magdalena lično posijala.

Prisutnima se obratila i profesorica odgojnih nauka i nastavnog umijeća Mirjana Mavrak, bivša studentica profesora Dizdarevića koja je krenula njegovim stopama, a sada iza sebe nosi tri decenije uspješnog rada u struci. Profesorica Mavrak je korice knjige opisala kao zrcalo u čijem odrazu se oglašava i sastajanje i rastajanje – sastajemo se sa ovisnošću a potom rastajemo od društva kojem smo pripadali prije upadanja u taj začarani krug. Knjigu ističe kao jako informativno štivo s naučnim pristupom koji, umjesto dijagnosticiranja kao mentalnog poremećaja, pozdravlja prisustvo i takvih u društvu, te poredi ovo sa samim studentima koje uči da je i ono što je nesavršeno ipak dio njih. Knjiga se dotiče i teorije izbora – svi funkcionišemo tako da kontroliramo okolinu s ciljem da se osjećamo sigurno, a biramo način na koji to radimo – ali i sama kompletna kontrola može biti zloupotreba i kao takva sama sebi kontrirati. 

Kompletno Udruženje svojom osmokrakom zvijezdom dotiče teoriju suočavanja i sa filozofskom estetikom: proučavanja samovrednovanja kroz teatar, žurnalistički prenošenje informacija, rad na socijalizaciji… NARKO-NE nudi različite pristupe suočavanju, te tako nudi više opcija za razvoj. 

Profesorica također ističe koliko je bitno imati mentora u životu poput profesora Dizdarevića, te da je jednako bitno i neisključivo i prisustvo i prisutnost.

Docentica psihologije Amela Dautbegović je istakla da je za udruženje bitno imati ovako snažne rukovodioce jednako koliko i volontere koji su nosioci. Knjiga se dotiče primarne prevencije, što su aktivnosti za rast i razvoj mladih, pogotovo onih sa osjetljivom pozadinom. 

Mladi kada kažu da nemaju vremena za volontiranje zaboravljaju da dobit društveno-korisnim radom ne mora biti samo materijalna, nego i socijalna, te se također vježbaju i vještine emocija koje utiču dugoročno na rast i razvoj. 

Ova knjiga jasno odaje priznanje pojedincima jer iza svake dobre organizacije stoje pojedinci vrijedni pomena i značaja. Kroz redove se osjeti i topla klima okoline u kojoj se osjećamo sigurno jer nismo emocionalno izolovani. Knjigu, predlaže, bi trebalo uvesti kao obaveznu literaturu za sve nove članove jer se detaljno dotiče ključnih tačaka.

Obratio se i sam izvršni direktor Udruženja, Amir Hasanović, s namjerom da zaokruži dojmove i utiske. Knjigu izdvaja kao blagodat kojom počinje izdavačka djelatnost Udruženja, a u kojoj je temeljito opisan koncept, program i, najvažnije, učinkovitost. Stvaranje uvjeta za pravilan socijalni razvoj i smanjenje rizičnih ponašanja se odlikuju modelom razvoja samoljublja uz empatiju, kritičkog razmišljanja, komunikacije, promišljenih odluka, kontrole emocija i pravilnog suočavanja s negativnim emocijama. Ovo izlazi iz okvirova onoga što je prevencija nekad bila: fokus nije apstinencija i zastrašivanje, nego postavljanje pitanja kakva osoba želimo da budemo. 

Ova knjiga je životno oslikavanje i ideje profesora Ismeta Dizdarevića ali i samog udruženja, kome se od srca svi prisutni uposlenici, volonteri i partneri, ali i oni na koje su utjecali, zahvaljuju za rad i napor. 

Za kraj se obratio i sam počasni predsjednik Udruženja, prof. dr. Dizdarević, koji je osnovao prvi odsjek za psihologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, te nosi titulu prvog doktora psiholoških nauka u Bosni i Hercegovini, te je samim time veliko ime ne samo u svijetu volontiranja, nego i nauka od velikog značaja za Bosnu, ali i svijet, svojim angažmanom od čitava 84 ljeta otvorenog srca. Dizdarević ističe da se osjeća dijelom NARKO-NE-a, te da su njegovu knjigu, ustvari dio po dio, skrojili mladi ljudi, koji svoj potencijal pokazuju kako u angažmanu tako i izražavanjem u časopisu Preventeen kojeg ovo udruženje izdaje.

Udruženje omogućuje da mladi ljudi imaju uvjete da rade velike stvari koje jesu u njihovoj sposobnosti. Velika je stvar imati riječ “prevencija” u opisu ili nazivu, te će se o tom fenomenu istraživati još dugo. 

Prof. dr. Dizdarević ističe da dugo radi na temi prevencije ovisnosti, te da je od same sestre Magdalene učio o tome kako se predaje tom dejstvu. U knjizi je istakao kako se u počecima radilo na kreaciji same politike. 

NARKO-NE je neka vrsta škole koja djeluje na mlade ljude u kojoj se grade odnosi. Po našem saznanju, svi koji su prošli ovu školu za svoj unaprijeđen uspjeh daju zasluge istoj, a sama ta činjenica će potencijalno smanjiti, i već smanjuje, broj ovisnika.

NARKO-NE dokazuje da je ovo moguće, jer mladi to žele. 

Manifestacija se zatvara ponovno uz pjesmu, sa stihom Nebo strpljive voli.

Emina Sarajlić

Izvor: http://prevencija.ba/

Objavi ovu vijest na svom profilu