Drugi Sajam izdavača “Knjige u nišama” (KUN) bit će održan od 25. do 29. novembra u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo. Ulaz je besplatan za sve posjetioce.

Piše: Klix

U niše jednog od najljepših objekata u Sarajevu, nekadašnje sefardske sinagoge, svoje knjige smjestit će dvanaest vodećih bosanskohercegovačkih izdavača/nakladnika, koji čine skoro 80 poso ukupne bh. izdavačke/nakladničke produkcije. Niša, jednostavna udubina u zidu, prepoznata kao sakralni element iznimnog značaja i značenja u svim religijskim tradicijama, skrbi simboliku svjetla, svjetiljke i svjetlosti, prolaza i prelaza iz dimenzije profanosti u dimenziju svetosti. Stoga, u vrijeme obilježavanja jednog od najznačajnijih datuma u historiji/povijesti Bosne i Hercegovine, Dana državnosti, bh. izdavači/nakladnici upravo ispred niša žele poslati poruku o važnosti i značaju izdavaštva/nakladništva i knjige, kao temeljnog, javnog i svetog dobra za kulturni razvoj i identitet naše zemlje. Nadamo se da će taj odjek doprijeti, prije svega, do čitalaca, a zatim i do svih onih koji mogu dati institucionalni doprinos afirmaciji i boljoj poziciji bosanskohercegovačkog izdavaštva/nakladništva i knjige.

Na sajmu će učestvovati članovi Zajednice izdavača/nakladnika Bosne i Hercegovine: Buybook, Connectum, Dobra knjiga, Hrvatski leksikografski institut BiH, Malik, University press, Vrijeme, Synopsis, zatim članovi Zajednice nakladnika i knjižara Republike Hrvatske, a centralni gosti ovogodišnjeg KUN-a biti će izdavači i autori iz Vojvodine.

Bitan segment ovogodišnjeg sajma su i programi posvećeni položaju dječije knjige u bosanskohercegovačkom društvu te će na tu temu biti organizovane i panel diskusije.

Najavljujući drugi sajam “Knjige u nišama” direktor JU BKC Sarajevo Edin Kukavica istakao je da će ovaj projekt biti praznik izdavaštva, kulture i čitanosti.

“Ovim sajmom koji simbolički organizujemo između dva datuma koji nose veliko značenja za našu državu želimo vratiti dignitet knjizi, izdavaštvu i domaćim autorima. Želimo poboljšati rad svih onih koji učestvuju u kreiranju jedne knjige i na taj način podići kulturu čitanja te razvijati čitalačku publiku”, rekao je Kukavica te se zahvalio Ministarstvu kulture i sporta KS i ministru Mirvadu Kuriću što su prepoznali važnost ovog projekta.

Predsjednik Zajednice izdavača/nakladnika u BiH Muamer Spahić rekao je da je KUN profilski okrenut bh. izdavačima i autorima i to ga čini drugačijim od drugih sajmova.

“Posebno je važno to što tako organiziran i koncipiran pravi odmak od pošasti uličnih sajmova koji nama izdavačima čine golemu štetu. Nadamo se da će ovogodišnji KUN biti po svemu bolji i uspješniji od prošlogodišnjeg”, rekao je Spahić.

S namjerom vraćanja digniteta i ugleda sajmu knjige ljubiteljima knjige bit će ponuđen veoma bogat i zanimljiv program: predstavljanja autora, promocije knjiga, čitanja, javni razgovori, radionice… Gosti drugog Sajma izdavača Bosne i Hercegovine bit će brojni autori, urednici, profesori, književni kritičari, novinari, dizajneri i ostali kulturni radnici, koje će čitalačka publika imati priliku upoznati, razgovarati, a i popiti kafu s njima u posebnom sajamskom salonu.

Također, ljubiteljima knjiga, pod povoljnim uvjetima u okviru Dućana knjiga, bit će ponuđena najnovija izdanja izdavača/nakladnika iz regiona.

Objavi ovu vijest na svom profilu