U Puli se od 29. novembra do 9. decembra 2018. godine održava manifestacija „Sa(n)jam knjige u Istri“. Centralna tema ovogodišnjeg Sajma je Sloboda. Sajam je posvećen Predragu Luciću, a otvorio ga je nigerijski nobelovac Wole Soyinka. Ceremonija otvaranja započela je minutom šutnje za Gorana Stefanovskog, pisca koji je trebao da bude počasni gost, ali je iznenada, dva dana prije početka Sajma, preminuo u 66. godini života.


Sa(n)jam knjige u Istri je osnovan 1995. godine. Svake godine ovaj svojevrsni festival knjige i književnosti okupi mnoštvo izdavača, autora, urednika, književnih kritičara i drugih poklonika pisane riječi. U njegovoj programskoj osnovi je interkulturalnost, afirmacija unutrašnjeg i europskog regionalizma, te održanje i promicanje posebnosti književne kulture. Na otvaranju ovogodišnjeg Sajma nastupili su Amira Medunjanin i poznati jazz pijanist Bojan Zulfikarpašić.


Na Sajmu će do 9. decembra svoja izdanja izložiti oko 200 izdavača, a premijerno će biti predstavljeno više od 30 novih knjižnih naslova. U okviru Sajma gostovat će značajni pisci i filozofi, kao i brojni drugi umjetnici različitih profila. Planirano je da se ove godine na Sajmu održi više od 70 programa, biće otvorene četiri izložbe i upriličeni posebni programi za školarce, tinejdžere i ljubitelje stripa.


Ispred JU Biblioteka Sarajeva 24. Sa(n)jam knjige u Istri je posjetio Midhad Kurtović, predsjednik Komisije za nabavku bibliotečke građe.

 

Objavi ovu vijest na svom profilu