Ohrabreni rezultatima prošlogodišnje saradnje s Općinom Centar Sarajevo, koja je iznosom od 10.000 KM omogućila da 666 njenih građana starosne dobi od 15 do 30 godina, dobiju besplatnu godišnju člansku kartu i uživaju sve usluge šesnaest bibliotečkih pozajmnih odjeljenja, JU „Biblioteka Sarajeva“ je pokrenula kampanju kojom načelnicima općina u Kantonu Sarajeva ponudila da se isti ili sličan model primjeni u 2019. godini u svim općinama.

Ciljne grupe mogu biti mladi, penzioneri, nezaposleni…ali i svi građani koji žive na području sarajevskih općina a finansijska podrška nije limitirana iznosom, osim podatkom da godišnja članarina košta 15 KM.

To bi bio neposredan doprinos širenju kulture čitanja i izgradnji društva znanja, kao preduslova napretka društva u cjelini, ali i simbolički poziv mladima da ostanu u ovoj zemlji i svoje znanje stave u funkciju njene izgradnje i napretka.

JU „Biblioteka Sarajeva“ ide ukorak s vremenom i nakon implementacije strateški važnog projekta COBISS 3 (kooperativni online bibliografski sistem i servisi) u svih šesnaest odjeljenja u Kantonu, povećana je paleta usluga poput biblioterapije, BookCrossinga, iznajmljivanja e-čitača knjiga, stripoteka i strip radionica, inteziviranja procesa digitalizacije… a u nekima uslugama ova institucija prednjači u regionu. U koordinaciji s partnerskim bibliotekama iz Francuske, Italije, Španije, Irske i Bugarske, JU „Biblioteka Sarajeva“ je uspješno realizirala projekat EU Kreativna Evropa u 2017. i 2018. godini. Ipak, stalno ažuriranje nabavke novih izdanja iz oblasti beletristike, stručne knjige i lektire, najveći je motiv za učlanjenje i naš najsnažniji argument za ovaj poziv.
JU „Biblioteka Sarajeva“ očekuje da će načelnici sarajevskih općina naći kulturološke, ali i druge motive, da snažno podrže ovu inicijativu.

Povezano

Objavi ovu vijest na svom profilu