U prostorijama Američkog kutka, u okviru projekta “Digitalni građanin”, održane su trodnevne interne edukacije zaposlenika Biblioteke Sarajeva o korištenju micro:bitova kao i programa po kojem će bibliotekari dalje moći prenositi novostečena znanja korisnicima Biblioteke.

“Digitalni građanin” je projekt Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM – Croatian Makers -a) čiji je cilj transformisati javne biblioteke u digitalne inovacijske i obrazovne centre. Projekt će kroz bh. biblioteke učiniti dostupnim modernu edukacijsku tehnologiju odraslima i djeci čime će se omogućiti uvođenje digitalnih vještina u lokalne zajednice. Projekt se odvija uz financijsku podršku Google-a.

Kroz projekat je uključeno 20 biblioteka iz Srbije, 20 iz Bosne i Hercegovine, 120 iz Hrvatske i 10 sa Kosova.

Svaka biblioteka će, u okviru projekta dobiti:
· 20 micro:bit mikro računara spakovanih kao knjiga, koji će moći da se iznajmljuju građanstvu i koriste za sprovođenje javnih radionica u bibliotekama
· 5 uradi sam elektronskih setova kao dodatak micro:bit-ovima kao i potpunu podršku u razvoju biblioteke u digitalni inovacioni centar

*STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) kompetencije i korištenje novih tehnologija postale su neophodne za moderna društva i građane. Vještine rješavanja problema i saradnje predstavljaju vještine koje su neophodne za 21. vijek i za jednako učešće građana u svakodnevnim životnim procesima. Biblioteke su ključna mjesta znanja u lokalnim zajednicama i predstavljaju najbolja mjesta za usvajanje novih vještina i kompetencija.

Ideja je da se sprovođenjem projekta “Digtalni građanin” biblioteke transformišu u centre za razvoj digitalnih kompetencija, znanja i veština dece i odraslih. Cilj projekta je da se omogući pristup novim tehnologijama i alatima za lokalne zajednice. Lokalne zajednice bi uz ovaj projekat trebalo da se osnaže i dobiju još jedan način da se pripreme za savremene izazove tržišta rada, znanja i kompetencija. Dostupnost nove tehnologije u bibliotekama bi trebalo da prevlada otklon prema savremenim tehnologijama i učini ih dostupnim za sve kategorije stanovništva.

Objavi ovu vijest na svom profilu