Dobitnik Nobelove nagrade

„Strasna, beskompromisna potraga za idealnim.“ Kirkus Reviews

Pol se 3. jula 1895. u Marseju popeo na brod Australijan iscrpljen ali zadovoljan. Posljednjih nedjelja je živio utučeno, u strahu od neposredne smrti. Nije htio da njegovi ostaci trule u Evropi nego u Polineziji, njegovoj usvojenoj zemlji. Bar si se u tome podudarao sa internacionalističkim ludilom baba Flore, Koke. Mjesto gdje se rodiš je slučajno; pravu domovinu čovjek bira, tijelom i dušom. Ti si izabrao Tahiti. Umrijećeš kao divljak u toj lijepoj zemlji divljaka.

Raj na drugom ćošku je rijetko umješna studija strasti i ambicija dvije čuvene ličnosti: impresionističkog slikara Pola Gogena i revolucionarke Flore Tristan.

Flora Tristan je nezakonito dijete bogatog Peruanca i Francuskinje. Odrasta u siromaštvu, da bi nakon očeve smrti odlučila da ode u Peru i zahtijeva svoje nasljedstvo. Po povratku u Francusku, 1844. godine postaje borac za prava potlačenih i polazi na turneju po zemlji kako bi regrutovala članove za svoju Radničku uniju.

Godine 1891. Florin unuk, siromašni slikar i tvrdoglavi vizionar Pol Gogen, napušta svoju ženu i petoro djece i odlazi na Južna mora. Iako je okružen mladim tahićanskim ljubavnicama i na vrhuncu svog stvaralaštva, njegovi snovi o životu u raju biće zatrovani sifilisom, okrutnošću francuskih kolonijalaca i hroničnom besparicom.

Flora i Pol se nikad nisu sreli. Njihova putovanja, opsesije i uporna potraga za veličanstvenim uprkos sveopštoj bolesti i smrti iz poglavlja u poglavlje ovog romana nadopunjuju se u priči o pobuni protiv umjetničkih i društvenih tabua, moći i nemoći ideologije i umjetnosti.

O autoru

Mario Vargas Llosa, rođen 1936. u Peruu, jedan je od najpoznatijih pripadnika hispanoameričke književnosti. Najpoznatija djela su mu romani Grad i psi, Tetka Julia i piskaralo, Don Rigobertove bilježnice, Jarčeva fešta, te Avanture nevaljale djevojčice. Godine 2010. dobio je Nobelovu nagradu za književnost „zbog kartografski preciznih prikaza struktura moći i jetkih slika otpora, revolta i poraza pojedinca“. 

Objavi ovu vijest na svom profilu