Debitantski roman Arundhati Roy, koji su kritičari uporedili s radovima Faulknera i Dickensa, predstavlja savremeni klasik omiljen širom svijeta. Istovremeno moćna porodična saga, priča o zabranjenoj ljubavi, i upečatljiva politička drama, Bog Malih Stvari je pripovijest o imućnoj indijskoj porodici koja se zauvijek promijenila jednog kobnog dana 1969. Svijet sedmogodišnjih blizanaca Esthe i Rahel nepovratno je uzdrman dolaskom prelijepe rođake Sophie. Taj događaj pokrenut će lavinu tragedija, slučajnih i namjernih, i otkriti „velike stvari koje vrebaju neizgovorene“ u zemlji koja opasno klizi u nemire.

„Itekako zaslužuje salve pohvala koje je dobio s obje strane Atlantika… Bog Malih Stvari odjekuje istinski tragično. To je doista remek-djelo.“

Observer

“Rijetko se može pronaći knjiga koja tako učinkovito presijeca ruho nacionalnosti, kasta i religije, kako bi razotkrila ljudskost. Senzacionalan roman.”

 

O autoru

Arundhati Roy (1961), indijska spisateljica, esejistkinja i aktivistkinja, autorica je romana Bog malih stvari, prevedenog na više od četrdeset jezika, za koji je 1997. godine dobila nagradu Booker. Nakon toga, objavila je nekoliko knjiga, uključujući: The Algebra of Infinite JusticeListening to Grasshoppers i Broken Republic.

Ministarstvo potpune sreće njen je drugi roman.

Živi u Delhiju.

Objavi ovu vijest na svom profilu