Projekat Biblioterapija pokrenula je JU Biblioteka Sarajeva na nivou lokalne zajednice u formi interaktivnih radionica, populacije treće životne dobi. Radionice se održavaju u Gerontološkom centru Sarajevo, Centru za aktivno i zdravo starenje općine Novi Grad i Centru za aktivno starenje općine Centar, i to mjesečno u trajanju od 60 do 90 minuta, u zavisnosti od interakcije grupe.

Da bi biblioterapijski proces bio uspješan i izazvao pozitivne promjene kod čovjeka treba proći kroz četiri faze: identifikacija, projekcija, katarza i uvid. Primijenjena je jednostavna metoda čitanje i razgovor o pročitanom tekstu, poticani su na razmišljanje i diskusiju. Tekstovi su ponekad izazivali oslobađanje jakih emocija, sretnih ili tužnih sjećanja. Stvorena je ugodna atmosfera, što je od velike važnosti za uspjeh biblioterapije. Pomno su birane priče da bi korisnici prošli kroz naprijed navedene faze biblioterapije. Preferirana su djela domaćih autora kako bi se korisnici bolje identificirali sa likovima i događajima iz priče.

Biblioterapija je u protekloj godini bila veoma uspješna u svim segmentima realizacije.

Biblioterapija je tehnika stara koliko i pisana riječ. Dobro odabrana knjiga obraća se čovjeku kao prijatelj i podrška. Ona je tada u punom smislu ,,lijek za dušu” kako su je vidjeli stari Grci. Čitanje je sredstvo uspostavljanja unutrašnjeg mira i ravnoteže.

 

 

 

Objavi ovu vijest na svom profilu