U utorak, 07.05.2019. godine u Multimedijalnom centru Mak JU Biblioteka Sarajeva i srijedu, 15.05.2019. u odjeljenju biblioteke Dječija kuća – Novo Sarajevo, prezentiran je novi projekt IRIM-a (Institut za razvoj i inovativnost mladih) s ciljem uvođenja digitalnih vještina u lokalne zajednice pod nazivom Digitalni građanin!

Ovim projektom kroz javne biblioteke obuhvatit će se djeca i odrasli, a biblioteke će se istovremeno transformirati u digitalne centre za inovacije. U svim uključenim bibliotekama IRIM je donirao modernu edukacijsku tehnologiju koju će korisnici biblioteka, lokalne zajednice moći koristiti.

IRIM iz Zagreba uz finansijsku podršku Google-a pokrenuo je projekt “Digitalni građanin”, a u projekt su krajem 2018. godine, pored biblioteka u Hrvatskoj (120 b), uključene biblioteke u Srbiji (20 b), Bosni i Hercegovini (20 b) i Kosovu (10 b). Partner za Bosnu i Hercegovinu je INTERA Tehnološki Park (INovacijski i TEhnološki RAzvitak) iz Mostara.

Zahvaljujući projektu “Digitalni građanin” korisnici biblioteka će od najranije dobi moći usvajati nove vještine i znanja, posuđujući i koristeći opremu, te sudjelujući na besplatnim edukativnim radionicama kodiranja i digitalnog stvaranja.

Kroz implementirane aktivnosti na jednostavan i zabavan način u vlastitoj lokalnoj zajednici svoje će vještine razvijati novi budući inovatori i kreatori, otvarajući tako nove mogućnosti i perspektive za Bosnu i Hercegovinu. Fokus mu je razvoj digitalne i naučne pismenosti, tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM (science, technology, engineering, mathematics) područja za mlade, kako bi postali ravnopravni građani 21. stoljeća.

Kroz ovaj projekt će 20 javnih biblioteka iz Bosne i Hercegovine postati centri digitalnih inovacija te će svojim korisnicima omogućiti i upoznavanje s najnovijim edukacijskim tehnologijama poput mikro računara – micro:bit i BOSON uradi sam kompleta.

Biblioteke uključene u projekt su spomenutu tehnologiju dobili na korištenje, a bibliotekari će na in-house edukacijama naučiti kako koristiti micro:bitove, te kako stečena znanja primijeniti na stvaranju vlastitih kreativnih projekata s ciljem dodatnog obrazovanja svojih korisnika i pomoći da prevladaju averziju prema novoj tehnologiji.

 

SADRŽAJ MICRO:BIT PAKETA

Kutija sadrži: 1 micro:bit, kućište za baterije, baterije i upute.

Micro:bit je mini računar koji se može programirati, zamišljen i oblikovan tako da učenje i podučavanje učini jednostavnim i zabavnim. Pločica micro:bita je kompjuterski programabilna, džepne veličine, s ugrađenom detekcijom pokreta, ugrađenim kompasom, LED zaslonom i ugrađenom Bluetooth tehnologijom. Također se povezuje s drugim uređajima, senzorima, setovima i objektima. Platforma prati sve ostale platforme kao što su Arduino, Galileo, Kano, LittleBits i Raspberry Pi, koji djeluju kao polazišta pri kompleksnijem učenju.

 

SADRŽAJ BOSON SETA

BOSON set sadrži elektroničke module koje možete povezati i upravljati njihovim radom pomoću micro:bita. Kutija sadrži: pločicu za spajanje elektroničkih modula i USB kabl za napajanje (omogućuje lakše povezivanje micro:bita s modulima), kablove za spajanje modula s pločicom (služe za fizičko povezivanje modula na pločicu), prekidač/taster (digitalni ulazni modul; pokreće ili zaustavlja rad drugih modula), senzor pokreta (digitalni ulazni modul; prepoznaje kretanje), senzor zvuka (Analogni ulazni modul; detektira intenzitet zvuka u prostoru), senzor rotacije – potenciometar (analogni ulazni modul; služi za promjenu vrijednosti od minimalne do maksimalne – npr. reguliranje glasnoće na radiju), svjetleća dioda (digitalni/analogni izlazni modul; svijetli kada dobije signal od ulaznih modula), ventilator (digitalni/analogni izlazni modul; pokreće se kada dobije signal od ulaznih modula), servo motor (može zakretati poluge za tačno određeni ugao), RGB LED traka (svijetli određenim brojem dioda i različitim bojama kada dobije signal od ulaznih modula).

 

Program Dana Kantona Sarajevo možete preuzeti OVDJE.

Objavi ovu vijest na svom profilu