I u 2019. godini nastavlja se izvanredna saradnja između Općine Centar i JU „Biblioteka Sarajeva“.

Ohrabreni rezultatima prošlogodišnje kampanje besplatnog učlanjivanja u JU „Biblioteka Sarajeva“, danas su predstavnici Općine i Biblioteke potpisali novi jednogodišnji ugovor koji omogućava da 666 građana Općine Centar, starosne dobi od 15 do 30 godina, dobiju besplatnu godišnju člansku kartu i uživaju usluge u sedamnaest bibliotečkih pozajmnih odjeljenja i jedanaest čitaonica.

Besplatno učlanjenje se može izvršiti u bilo kojem odjeljenju JU „Biblioteke Sarajeva“ uz predočenje lične karte kao dokaza mjesta stanovanja i starosne dobi.

JU „Biblioteka Sarajeva“ ide ukorak s vremenom i nakon implementacije strateški važne platforme COBISS 3 (kooperativni online bibliografski sistem i servisi) u svih sedamnaest odjeljenja u Kantonu, povećana je paleta usluga poput biblioterapije, bookcrossinga, EU projekata, iznajmljivanja e-čitača knjiga i mikrobitova, stripoteka i strip radionica, intenziviranja procesa digitalizacije i povećanja informatičke pismenosti… što rezultira kontinuiranim povećanjem broja korisnika koji bilježi rast od čak 16% u odnosu na prošlu godinu.

Za mlade općine Centar upis u Biblioteku Sarajevo je besplatan

U Općini Centar u četvrtak 5. septembra 2019. godine upriličeno je potpisivanje ugovora o realizaciji granta kojim Općina Centar iz svog ovogodišnjeg budžeta izdvaja 10.000 KM za potrebe besplatnog članstva mladih osoba do 35 godina starosti u odjeljenjima Javne ustanove „Biblioteke Sarajeva“.
U ime Općine Centar ugovor je potpisao dr. Nedžad Ajnadžić koji je ovom prilikom izjavio da je ova lokalna zajednica prošle godine pokrenula ovaj, prije svega, edukativni projekat kako bi povećala broj čitalaca među mladim osobama.

– Mi želimo povećati broj čitalaca knjiga, posebno među mlađom populacijom. S obzirom na dobre rezultate koje je pokazao ovaj projekat pokrenut prošle godine planiram predložiti da se rebalansom budžeta Općine Centar za ovu godinu izdvoje dodatna sredstva za potrebe JU „Biblioteke Sarajeva“, objasnio je Ajnadžić.

U ime JU „Biblioteke Sarajeva“ ugovor je potpisao direktor Zlatko Topčić koji je dao kratak osvrt na projekat koji je započeo prošle godine.

– Prema našim evidencijama tokom protekle godine, zahvaljujući našoj dobroj saradnji sa Općinom Centar, imali smo 666 besplatno upisanih članova naše biblioteke do 35 godina starosti. Također smo otvorili i 17. odjeljenje naše ustanove i zahvaljujući naporima i podršci realizaciji projekata poput ovog imamo zabilježeno 16 posto više upisanih članova tokom prošle godine. Ovim putem se zahvaljujem načelniku Ajnadžiću i Općinskom vijeću Centar na sveukupnoj finansijskoj podršci koju su pružili tokom proteklih godina, kazao je Topčić nakon potpisivanja ugovora.

Svi zainteresovani se mogu besplatno upisati u bilo kojem odjeljenju JU „Biblioteke Sarajeva“ uz predočenje CIPS-ove prijavnice ili lične karte. Korisnici ove biblioteke imaju na raspolaganju bibliotečki fond sa više od 260.000 knjiga.

Izvor: http://www.centar.ba/novost/15701/za-mlade-opcine-centar-upis-u-biblioteku-sarajevo-je-besplatan

Objavi ovu vijest na svom profilu