Izdavačka kuća ‟Connectum” sa zadovoljstvom poziva predstavnike svih medijskih kuća na promociju novoobjavljene knjige Historija odbačenih Jasmina Agića, koja će se održati u četvrtak, 24. oktobra 2019. godine u prostorijama Multimedijalnog centra „MAK“ (JU Biblioteka Sarajeva), na adresi Alipašina 6a, sa početkom u 19.00.

Tom prigodom, prisutna publika će imati priliku slušati razgovor autora Jasmina Agića i urednika Matije Bošnjaka, kao i sudjelovati u njemu ulogom vlastitih pitanja.

Kao dodatnu informaciju o ovom izdanju izdavačke kuće „Connectum“, prenosimo urednikovu bilješku:

Odbačeni kanon bosanskohercegovačke Moderne u literaturi, kinematografiji i likovnim umjetnostima postao je, unatrag dvije decenije, poprištem ideološkog razračunavanja u savezu sa “zluradim licem primitivizma”, kako ga je definirao autor ove knjige, jedan od najznačajnijih pisaca četvrte generacije i svakako najrelevantnijih novinara u oblasti kulture.

U rijetkoj sintezi književno-komparativne esejistike i publicističkog žanra visoke klase, ova knjiga Jasmina Agića baca svjetlo na problem gubitka svih vrijednosnih horizonata i kriterija u našem društvu, koji jesu presudno važni za postavljanje jedne kulture na solidne temelje. A dok se ne dogodi upravo to, naime, da ovo društvo osvijesti značaj svojih pisaca, svojih intelektualaca i svojih umjetnika, balkanski će narodi, po svemu sudeći, nastaviti proizvoditi sebi svojstven “višak” historije odbačenih.

………………………………………………………………………………………………………………………………

Utoliko nam je velika čast i posebno zadovoljstvo što ćemo ovaj značajan događaj za književnost i našu kulturu ispratiti promocijom navedene knjige u četvrtak, 24. 10. 2019. godine, u prostorijama Multimedijalnog centra „MAK“, sa početkom u 19.00.

Od trenutka osnivanja pa do danas, izdavačka kuća ‟Connectum” u dvodecenijskom kontinuitetu posvećeno radi na afirmaciji bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske književnosti kao i na očuvanju kulture knjige kao ključnog vrijednosnog težišta svakog razvijenog društva. Sudjelujući aktivno u dijalogu i razmjeni ideja među kulturama, naš konačni cilj je otvoriti vrata svima onima koji knjigu osjećaju kao vlastito utočište, a naše putovanje je počelo tamo gdje su se susreli svijet Istoka i svijet Zapada.  

Objavi ovu vijest na svom profilu