Izvor: Radio Sarajevo

Čitanje je najljepše dok pada kiša, reći će mnogi ljubitelji pisane riječi. S obzirom na to da su dani sve hladniji i tmurniji, idealno je vrijeme za sklupčati se pod deku i uz dobar naslov pametno iskoristiti vrijeme.

Za one koji su u nedoumici po pitanju literature, od sarajevskih izdavača i bibiliotekara zatražili smo preporuke, te ih upitali koliko građani danas čitaju, kako i da li uspjevaju dobiti „borbu“ sa tehnologijom, te kako mlade ponukati da iz ruku ipuste telefone, a uzmu knjige.

Uvriježeno mišljenje da zbog razvoja tehnologije građani sve manje čitaju, treba uzeti s rezervom. Kažu nam to u JU Biblioteka Sarajeva (BGS), objašnjavajući da u svih 17 njihovih odjeljenja svakodnevno imaju poprilično posla, što potkrjepljuju i podatkom da iz godine u godinu imaju sve više članova.

„Ove godine, u odnosu na prošlu, imamo povećanje broja članova za 17 posto. To je otprilike 10.000 novih članova na godišnjem nivou, odnosno 25-30.000 aktivnih korisnika koji obnavljaju članarinu“, kazala je u izjavi za Radiosarajevo.ba Amela Dželilović-Malešević, voditeljica Službe za rad s korisnicima pri BGS.

Upitana koji su to naslovi i autori najtraženiji, ona objašnjava da je u njihovih 17 odjeljenja različita i kategorija čitalaca, a samim tim i potražnja za određenom literatutrom.

„Srednjoškolci npr. čitaju ono što je obavezno, što je lektira, ali ima i veliki broj njih prate informacije, vide kada izađu novi naslovi, rado izmjenjuju čitalačka iskustava sa vršnjacima, tako da čitaju i ono što im nije obavezno. Studenti rado dođu i konsultiraju našu referentnu literaturu, posjete čitaonu, traže udžbenike, literaturu koja im pomaže u spremanju ispita i istraživanjima… Građani srednjih godina i oni stariji vraćaju se na neke naslove koje su pročitali u mladosti. Veliko je interesovanje za našim, bh. autorima, čak i onima koji su se tek pojavili, ali i za djelima književnika iz regije i naravno, stranim“, kaže Dželilović-Malešević.

Upitana koja su to djela koja se ne zadržavaju dugo na, već su stalno iznajmljena, ona i njene kolege iz centralnog odjeljenja Biblioteke kažu nam da je to definitivno Moja borba, čiji je eutor Karl Uve Knausgor. Dodaju da su uvijek tražene knjige Carlosa Ruiza Zafóna, te trileri, poput onih Joa Nesboa… Izuzetno je čitana i literatura iz oblasti popularne psihologije, samopomoći, life coachinga…

„Sve što o tome pročitaju na portalima, korisnice nam traže“, kažu nam u biblioteci. … VIŠE

 

Objavi ovu vijest na svom profilu