U Multimedijalnom centru Mak, JU Biblioteka Sarajeva, upriličen je “Razgovor sa književnicima: Budi dobar prema svom umu”. Učestvovali su književnici/e Selma Kešetović, Lejla Kalamujić, Senka Marić, Tanja Stupar Trifunović i Faruk Šehić, a moderatorica je bila Kristina Ljevak.

Sigurnost, optimizam, samopoštovanje, prihvaćanje sebe i drugih, pronalaženje zadovoljstva u aktivnostima koje biramo, kapacitet za suočavanje sa lijepim i manje lijepim događajima u životu … dio su naše mentalne snage i odraz mentalnog zdravlja. Stoga se danas u stručnim krugovima zna da je mentalno zdravlje dio našeg općeg zdravlja te da predstavlja iznimno važan izvor snage i sigurnosti za pojedinca ali i za odnose u obitelji i društvu.

Politike i usluge koje se bave mentalnim zdravljem odgovornost su svih zemalja Evrope. Stoga Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini organizuje niz događaja pod nazivom “Budi dobar prema svom umu” tokom kojih će ugostiti bosanskohercegovačke autore/ice i neke od dobitnika Evropske nagrade za književnost, čije se knjige izravno ili neizravno bave pitanjima mentalnog zdravlja.

Ovim događajem će se pokušati osvijetliti pitanja mentalnog zdravlja koja su i dalje široko stigmatizirana u Bosni i Hercegovini, te se suočiti sa prevencijom mentalnih problema, zalažući se za socijalnu uključenost i prava osoba sa psihosocijalnim invaliditetom.  

Objavi ovu vijest na svom profilu